Nu ook een dynamisch energiecontract bij Vattenfall

Als tweede van de 3 grote energieleveranciers heeft ook Vattenfall nu een dynamisch energiecontract. Hiermee sluit Vattenfall zich aan bij de groeiende lijst van leveranciers met een dynamisch energiecontract. Van de grote drie kwam eerder Eneco al met een dynamisch contract en is Essent nu nog de enige waar je dit type contract niet af kunt sluiten.

Het is niet vreemd dat Vattenfall met de FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas contracten komt, vanaf 2025 is het verplicht voor alle energieleveranciers om een dynamisch contract aan te bieden, naast de huidige vaste en variabele contracten. Maar dit betekent nog niet dat de nieuwe contracten voor iedereen beschikbaar zijn.

Voorwaarden van het Vattenfall dynamisch energiecontract

Zo zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om een Vattenfall dynamisch contract af te kunnen sluiten, voldoe je hier niet aan dan moet je het doen met één van de gewone Vattenfall aanbiedingen.

De voorwaarden op een rij:

  • Je hebt een slimme meter
  • Je hebt toestemming gegeven om de slimme meter op afstand uit te lezen
  • Je hebt geen zonnepanelen

Voldoe je vooraf niet aan deze voorwaarden, dan kun je het contract niet afsluiten. Sluit je het contract wel af en voldoe je later niet aan de voorwaarden dan heeft Vattenfall het recht om je contract te ontbinden.

Wat kost het Vattenfall dynamisch energiecontract?

De stroomprijs verandert per uur en wordt bepaald op basis van de EPEX Day Ahead Index, de gasprijs verandert dagelijks en wordt gebaseerd op de EEX End of Day Index. De actuele tarieven kun je altijd terugvinden in de Vattenfall app of op de website.

Bovenop de kale inkoopprijzen rekent Vattenfall een inkoopvergoeding, deze kan aangepast worden, maar op dit moment zijn de vergoedingen die je aan Vattenfall betaalt:

  • Inkoopvergoeding stroom: €0,025495 per kWh
  • Vaste leveringskosten stroom: €7,95 per maand
  • Inkoopvergoeding gas: €0,074996 per m³
  • Vaste leveringskosten gas: €6,95 per maand

Op basis van deze kosten kun je ook dynamische energiecontracten vergelijken.

Is een dynamisch energiecontract iets voor jou?

Kiezen voor een dynamisch energiecontract kan erg voordelig zijn, het zijn ook altijd de verhalen over “Ik kreeg geld toe om stroom te gebruiken” die het bij de voorstanders goed doen. Toch is het niet voor iedereen een slimme keuze, als je veel van huis bent en weinig flexibel je stroomverbruik in kunt plannen dan is een dynamisch energiecontract een minder slimme keuze.

Lees hier meer over dynamische energiecontracten.

Scroll naar boven