Energietarieven zijn niet onnodig verhoogd tijdens energiecrisis

Energieleveranciers hebben tijdens de energiecrisis in 2022 niet extra geprofiteerd van de hoge energieprijzen, dat is de conclusie van de ACM in dit onderzoek. Volgens de ACM hebben energieleveranciers geen extra winst gemaakt door de prijzen meer te verhogen dan nodig en zijn prijsverlagingen ook niet later doorgevoerd dan normaal.

Uit het onderzoekt blijkt wel dat het verschil tussen de energietarieven en de inkoopprijzen groter is geworden, maar dat dit vooral komt door het toegenomen risico dat gedekt moet worden. Denk hierbij aan het risico van klanten die hun energierekening niet meer kunnen betalen, of het risico dat er energie ingekocht wordt die niet voor dezelfde prijs verkocht kan worden.

Dit laatste was de oorzaak dat er zoveel kleine energieleveranciers failliet zijn gegaan.

Tijdens de energiecrisis was er kritiek dat energieleveranciers de prijsverhogingen sneller zouden doorvoeren dan prijsverlagingen en dat het prijsplafond de concurrentie uit de markt zou halen. Hoewel energie aanbiedingen van de markt verdwenen blijkt nu dat het normale patroon waarbij zowel stijgingen als dalingen van de groothandelsprijs met lichte vertragingen doorwerken in de energieprijzen niet veranderde tijdens de crisis.

Ook het prijsplafond zorgde niet voor het weghalen van de concurrentie op de markt, zo deed Budget Energie er alles aan om als eerste leveranciers tarieven onder het prijsplafond aan te kunnen bieden.

Voor het onderzoek heeft de ACM gekeken naar de tarieven van Essent, Eneco, Vattenfall, Budget Energie, Engie en United Consumers die samen goed zijn voor ongeveer 80% van de energielevering aan Nederlandse huishouden.

De laatste conclusie van het rapport is misschien wel de belangrijkste, hoewel er geen extra geld verdiend is aan de energiecrisis betekent dit niet dat de energieprijzen betaalbaar zijn. Ook op dit moment liggen de prijzen nog 70% hoger dan voor de oorlog in Oekraïne.

Scroll naar boven