Welkomstkorting energie, loyaliteitsbonus of energiecontract met cashback

Elke keer als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract kom je het weer tegen, alle verschillende soorten energie aanbiedingen en kortingen die er zijn. Sommige zijn duidelijk, zoals korting op de tarieven of een energie aanbieding met cadeau, maar als het om welkomstkorting, een loyaliteitsbonus of een cashback gaat is het ineens minder duidelijk.

Voorheen was dit ook relatief eenvoudig, of het nu een welkomstpremie, een welkomstkorting, welkomstbonus, of een cashback was. In alle gevallen betekende het dat je op de jaarafrekening (heel soms eerder) een bedrag kreeg van je energieleverancier.

Maar sinds de regels rondom vaste energiecontracten zijn aangepast per 1 juni 2023 zijn ook de regels voor dit soort aanbiedingen aangepast. Dit betekent dat je een welkomstkorting voortaan ook direct bij het ingaan van je contract moet krijgen en dat alleen de cashback en loyaliteitsbonus nog aan het einde van je contract betaald mogen worden.

Energieleveranciers met de hoogste cashback

EnergieleverancierCashback/loyaliteitsbonus
Mega Energie€388
Oxxio€325
Essent€320
United Consumers€295
EnergieDirect€270
Vattenfall€250
Coolblue Energie€250
Budget Energie€245
Vandebron€240
Frank Energie€230
Innova Energie€230
Greenchoice€185
Eneco€180
Pure Energie€150
De daadwerkelijke hoogte van de cashback kan verschillen op basis van je verbruik en het hebben van zonnepanelen.

Welke soorten kortingen en bonussen kom je tegen?

  1. Loyaliteitsbonus of cashback. Deze kom je het meeste tegen, meestal in de vorm van een 1-jarig contract waarbij je een bedrag krijgt uitbetaald op de jaarafrekening. Je krijgt de korting dus pas aan het einde van je contract, hiermee willen energieleveranciers zorgen dat je het hele contract klant blijft.
  2. De welkomstkorting, welkomstpremie of welkomstbonus. Vergelijkbaar met wat hierboven staan, maar een welkomstkorting moet tegenwoordig direct bij het ingaan van je contract uitbetaald worden. Sinds de aanpassing van de regels kom je dit nog maar heel zelden tegen en vaak moet je het bedrag terugbetalen als je voor het einde van het contract opzegt.
    (Een aanbieding met cadeau, zoals de Vattenfall Nintendo Switch aanbieding, is hier een variatie van)
  3. Korting voor klanten die klant blijven. Het heeft lang geduurd, maar voortaan krijg je als bestaande klant ook korting als je niet overstapt. Bijvoorbeeld met Essent Thuisvoordeel waar je tot 10% korting op je stroomtarief krijgt + een tegoed om je huis te verduurzamen.

Wat is goedkoper, een cashback of korting op de tarieven?

Een energiecontract met cashback of loyaliteitsbonus is niet voor iedereen de beste aanbieding. Vaak staat hier tegenover dat de tarieven of de vaste leveringskosten iets hoger zijn.

Gebruik je veel energie, dan kan het een stuk goedkoper zijn om te kiezen voor korting op de energietarieven in plaats van een cashback of energie aanbieding met cadeau.

Bij wat voor contract krijg je een cashback of loyaliteitsbonus?

Een energie aanbieding met cashback of loyaliteitsbonus is vrijwel altijd een vast contract. Meestal voor de periode van 1 jaar, maar soms ook voor 3 jaar of langer. Nieuw is tegenwoordig dat sommige aanbieders van dynamische contracten ook een cashback bieden aan nieuwe klanten.

Scroll naar boven